2010. március 18., csütörtök

Gyermekre várva / Gigi válaszaiEgyik volt kolléganőm kisbabát vár, június közepére van kiírva, és kértem, hogy kérdezzen, kérdezett, és én itt válaszolnék. Ezen kívül megkérek még két unokatesómat, és a sógornőmet hogy Ők is írják le a saját válaszaikat ugyanezekre a kérdésekre, így négy teljesen különböző nézőpontot olvashattok. Remélem összejön, és Ők is válaszolnak.
-Neked hogy megy/ment a szoptatás? És mennyi időnként szoptatsz/szoptattál?
Én az István kórházban szültem, ami Baba Mama barát kórház. Ez azt jelenti, hogy a bébi veled van egy szobában, este is. Itt három napot voltam, és ebben a három napban folyamatosan szinte cicin volt a Tomi, amikor ébren volt. Ez azért is fontos, mert beindul a tejtermelés, és a babának is ez a legjobb. Ilyenkor alakul ki az "Ő az én anyukám" érzés.

Most három óránként szoptatok nappal, este pedig 1, max. 2 etetés van, amikor felébred. Általában 10-kor lefekszik, és 3-kor kel, majd reggeli, de a legrosszabb esteben 10-kor fekvés, 1:30-kor evés, 4:30-kor evés, majd reggeli.

-Szeretnék venni elektromos mellszívót, amelyik később orrszívónak használható. Te ezt hogy oldod meg? Szerinted az jó holmi?
Kézi mellszívót használok, Avent Philipset, és az összes etetőcumis, tejtárolós cuccom Avent, így mindent össze tudok szerelni mindennel. 1 hónapos kora óta kap lefejt anyatejet cumisüvegből, ha úgy hozza a sors (például ma megyek orvoshoz, és egy etetést Apa csinál). Orrszívóra még nem volt szükségünk, eddig csak egy Bébé Confort kézi szívóka van.

-Nekünk nyári babánk lesz. Fönt lesz az emeleten a kiságya, amit használunk, de napközben leginkább lent leszek, és szeretném, ha Ő is ott lenne. Fogunk kapni utazóágyat, és abba szeretnénk rakni. Szerinted jó ötlet? Te hogy oldottad meg ez a kérdést?
Attól függ, milyen az utazóágy, ha járóka szerű, akkor igen, de az első hónapban úgyis sokat alszik majd a kiságyában. Egyre figyelj. Az igazi alvás mindig a saját kiságyában történjen. Nálunk más a helyzet, mert kicsi a lakásunk, és egyelőre én pihenőszékkel oldom meg az aktív időszakokat, de amikor álmos, és jön a 30-40 perces alvás (!), akkor teszem az ágyába rögtön.

- Nektek a babaszobában van a pelenkázás és ott van az összes babacucc + a baba? A fürdőszobában van a fürdetés? Ti hogy oldottátok meg? Milyen tanácsot adnál a fürdetéssel kapcsolatban?

A babának elég a 22 fokos szoba, de fürdetéskor 25 fok kell. Ezt Anyukám mondta. Az első hónapokban nem szeretik, ha mezítelenek, és fáznak. Kezdetben ezért nem élvezik a fürdetést, de a Tomi már 7 hetes, és egy ideje kifejezetten élvezi a fürdést.

A szobában van egyelőre a kád, a kisággyal szemben az asztalon, mellette a mérleg, és a pelenkázó a kiságyon van. A csatolt képen látod a szobát. (sajnos elég sötét lett)
- Nálatok külön szobában alszik a baba, vagy veletek egy szobában?

Külön szobában. Külön ágyban. Volt, amikor lusta voltam, és úgy gondoltam, hogy szopi után akkor együtt pihegünk kicsit egy délután, de 2 perc alatt már meredten bámult, és ficánkolt, hogy akkor most mi van? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése