2013. november 26., kedd

Avokádó- és Padlizsánkrém

Nagyon sokáig nem tudtam jó padlizsánkrémet készíteni, mindig a barátnőket nyaggadtam padlizsánkrémért, vagy próbáltam online rendelni, de annyira nem sok sikerrel. Aztán itt angliában valahogy sikerült a csoda. Vettem jó fajta padlizsánt, és valahogy sikerült. Azóta számtalanszor elkészítettem, és még szintet is léptem, mert már avokádó krémet is készítek. Egészen finomat.
Padlizsánkrém:
A padlizsánokat (3-5) megmosom, a sütőt előmelegítem 180 fokra, rácsos sütőlapot előveszem, a padlizsánokat megszurkálom fa fogpiszkálóval. Beteszem őket a rácsos lapra, be a sütőbe, 1 óra.
Az alapanyagokat egészen szemre mérem bele.
Míg sül a padlizsán, addig előkészítem az apróra vágott lilahagymát (kb. egy nagy fej fele), az összepréselt fokhagymát (kb. 2 gerezd), az apróra vágott paprikát (két színt is használok ha lehet), megmosom a lime-ot, előveszem az olajat, só, bors.
Megsült a padlizsán, kicsit összeaszott. Leszedem a héját, és kikanalazom fa kanállal, és hozzáteszek annyi olivaolajat, amennyit felvesz. Szépen lassan, úgyis hűlnie kell. Hozzá a só, bors, lime leve (nem sok), lilahagyma, fokhagyma, paprikák. Amikor kihűlt a cucc még ízlés szerint hozzákeverek majonézt és mustárt. Hűtő, enjoy. Pirítóssal az igazi.
Érdekes, a Padlizsánkrém elbírja a több lilahagymát és fokhagymát, míg a sok lime-ot nem szereti. Az avokádókrémbe nagyon kevés fokhagymát és lilahagymát teszek, míg lime léből rengeteget, és korrianderrel sem kell spórolni.
Avokádókrém:
Az avokádókat banánnal együtt rendelem. Együtt 3-4 nap alatt összeérnek egy tálban. Amikor leszedem az avokádó kupakját és alatta száraz és nem zöld, akkor megérett a krémes átváltozásra.
Meghámozom, tálba teszem, összepréselem villával, míg krémes nem lesz (oké, ér a botmixer is).
Hozzáteszem a sok sok lime levet, sót, borsot, korriandert, egy pici gerizd fokhagymát préselve, lilahagymát (egy 5-ötöd kb.) apróra vágva. Ekkor a chilipaprikát folyamatos kóstolás mellett hajszálvékony szeletenként beleteszem (apró, apró). Az avokádókrém bírja a chilit, de ha gyerekek is esznek belőle, vagy aki nem bírja a chilit, akkor csak óvatosan! Amikor a végső kóstolásnál szuper az íze minden, akkor az apróra vágott, és kimagozott paradicsom húsának kiskockáit beleteszem, elkeverem, beleteszem jól záródó dobozba, és beteszem a hűtőbe. Nagyon fontos, hogy full legyen a doboz, és jól zárható legyen, mert akkor elkerülhetjük, hogy a krémünk teteje bebarnuljaon. Ha bebarnul sem rossz az íze, csak csúnya.

2 megjegyzés:

  1. .az avokadokrem nekunk is nagy kedvencunk, kb ugyanigy csinaljuk, 3-4 naponta egy adagot, mivel semmi kesz kenocuccot nem veszunk a biovajon kivul. Sult husokhoz is szoktuk enni.

    VálaszTörlés
  2. huhúú.dejó.. nyami nyami :))

    www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com
    www.receptura.blogspot.com

    puszii

    VálaszTörlés