2014. július 10., csütörtök

Hogyan vigyázz a BJD-dre

Bár a DD és DoA fórumokon lehet erről a témáról olvasni, szakavatottabb leírásokat, én mégis írok róla. Még májusban írt valaki a blogomba egy megjegyzést, és ezúton is elnézést kérek hogy ilyen későn reagálok rá.
A műgyanta egy érzékeny anyag. Amikor megjön a baba (test, fej, alkatrész, full doll) frissen a cégtől, azonnal érzi az ember azt a bizonyos "új" szagot. Másodkézből ritkábban (persze annak is van fílingje). Ettől a pillanattól kezdve (igazából onnantól kezdve, hogy megkötött a műgyanta) az anyagban visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, amely idővel egyértelműen "éréshez" vezetnek. Ekkor a rózsaszínes árnyalat fakóbb lesz, a fehér sárgás vagy zöldes, a normal skin okker, vagy totál kifakul. A komponensektől függően. Ez elkerülhetetlen, de lelassítható.
Például egy 2011 nyarán vásárolt, és a 0. naptól kezdve dobozban tartott (kvázi soha elő nem vett) pureskin normal baba ugyanolyan tökéletesen világos, és patyolat volt, mint a 2013 őszén érkezett ugyanazzal a gyantával rendelkező társa. Az a baba, aki fél éve volt meg, és állandóan elől volt (behúzott függöny mögött az esetek 80%-ban), majd jött egy új társa ugyanattól a cégtől, ugyanaz a szín, legalább 2-3 árnyalattal volt sötétebb.
Tehát a tárolás iszonyatosan fontos.
Tárolhatod a babát: a saját dobozában, szekrényben, fiókban, asztalon, a baba számára kialakított diorámában, baba állványon bárhol, ezek kombinációja, akárhogy.
Az biztos, hogy jó ha a baba mozog. Nem csak fekszik, és nem csak ül, és nem csak áll. Ugyanis a benne lévő guminak nem jó se a folyamatos állás, se a folyamatos feszülés. Hamarabb kell cserélni gumit. Azt meg senki nem szereti.
Nálam van egy nagy fiók, van egy kisfiók, és van a Szundi szobánkban egy komód, amin néha ülnek. Ez a három fő tárolási területem. A fiókokban puha kendőkön fekszenek. Sokszor betakarom őket.
A fény az elsődleges ellenség, amit mindenki felsorol. Az UV sugárzás igazából. Lehet felhős is az ég, ha magas az UV, az káros a babának. A fényképezőgép vakuja nem káros.
Andreja videója az egyik legmegdöbbentőbb felvétel a folyamatról:
A második legveszélyesebb tényező a hőmérséklet. Legyen az túl hideg, vagy túl meleg, túl párás
Az egyik legrosszabb kombó a pára és a por. Sokszor elől tartott babáknál észrevehető, ahol magas a páratartalom. Imádja a BJD a port vonzani magához alapból is, de ha még jön a pára, és hőingadozás, akkor olyan szép ragacsos koszréteg alakul ki rajta bárhol, hogy csuhéj. Aztán legyen ember a talpán, aki úgy megtisztítja, hogy a face up ne sérüljön. A testet nedves csodaszivaccsal szépen le lehet tisztítani álltalában.
A por már attól is tapad, ha az ember ujjáról rátapad az izzadság molekula a resinre, és azonnal ott lesznek a kis szöszök, így sokan pamut kesztyűt használnak öltöztetésre, parókacserére. Világos színű kesztyűt.
Hőmérséklethez visszatérve: amikor télen viszed ki a babát fotózni a fűtött lakásból arra ügyelj, hogy először a táskádban tartsd, amiben kivitted, hogy kicsit lehüljön, majd csak ezután és fokozatosan tedd ki a hidegbe.
A műgyanta a nagyon melegben formálható. Tehát radiátor mellé tenni tilos, kivéve ha Salvador Dali vagy....
Hírtelen hőmérséklet ingadozás nem a barátod!
Tilosak az olaj bázisú készítmények, az acetonos körömlakk lemosók, a színes szagos szappanok, kézápolós mosogatószerek.
Hasznos linkek: 

1 megjegyzés:

 1. Nagyon szépen köszönöm a választ!
  El sem tudom mondani, hogy milyen sokat segítettél vele.
  Nagyon hálás vagyok.
  Puszi
  ♥~(‘▽^人)

  VálaszTörlés